Fontlisenser

Fonter kjøpes ikke – de lisensieres. Tenk over at en font er et resultat av tidkrevende, nøyaktig og kreativt arbeide av en typograf eller deginer. Tenk deg litt om, før du gir dem videre!

 

Desktop-publisering

Dette gjelder for OpenType, PostScript eller TrueType formatet til desktop-publisering på et viss antall maskiner. Formålet er å kunne bruke fontene innen software på Mac/PC og kunne publisere med fontene til trykk og bilde/grafikk basert på skjerm. Fonten lisensieres til egen bedrift - og kun det. Her kan du øke lisensene til antall brukere som skal benytte seg av fontene.
Prisen baseres på antall arbeidsstasjoner innen samme organisasjon/firma.

Opentype - kan tilby flere typografiske funksjoner som utvidet tegnsett, ligaturer, fraksjoner eller tegnvarianter og lignende. Gjerne med flere fremmedspråklige tegnsett. Formatet er moderne utviklet og kan i utgangspunktet inneholde et ubegrenset variasjoner av tegn.

 


Web-publisering

Ved bruk av bedriftens profilfont på nett/hjemmeside, slik at det kan vises på hvilken som helst nettleser. Prisen baseres på fontens grunnpris i forhold til antall visninger pr. måned. Det er enten PayOnce eller en årlig lisens. De fleste fonter kan leveres med weblisens.
Med webfonter kan du lage websider med søkbar, redigerbar, skalerbar, dynamisk HTML tekst med andre fonter enn den håndfullen med «websikre» fonter man har måttet forholde seg til de siste årene. Dette er viktig for designerne som ønsker et unikt utseende til sitt profileringsarbeid.

Webfont-formatet komprimerer fontfilene meget effektivt, slik at de blir minst mulig. Dette er viktig for de som programmerer og passer på websidene, da sidene lastes fortere ned og belaster serveren mindre.

Hvis skriften i seg selv ikke vil være forankret i nettstedet (for eksempel når skriften brukes i en statisk grafisk bilde for eksempel en logo) bør du kjøpe en stasjonær lisens i stedet.

Webfonts kan brukes på tvers av flere nettsteder/domener så lenge nettstedene/domenene tilhører én lisens eier, og sidevisningene ikke overskrides. Selskaper som er ansvarlige for flere klienters nettsteder, for eksempel webdesignere, etater eller hosting-leverandører, kan ikke dele en enkelt webfontlisens på flere kunders nettsteder.


WOFF, WOFF2, EOT, SVG-FORMAT, TTF

 

APP-publisering

Velg denne lisenstypen når du utvikler en app for iOS, Android eller Windows Phone, og du kan embedde fonten i enhetens programmvare . Ved lisens til App må man også ha Desktoplisens i tilegg. Lisensen gjelder pr. APP og hvor lenge den skal være tilgjengelig.

Kontakt oss for tilgjenglighet og priser.

 

ePub-publisering

Fonter til bruk i produksjon av eBook, eMagasiner og PDF.
En ePub lisens er basert på antall publikasjoner hvor skriften er brukt. Hver utgave teller som en egen publikasjon. Regionale eller format variasjoner teller ikke som egne publikasjoner.
Oppdaterte versjoner av publikasjoner som er gratis for tidligere kunder trenger ikke en ny lisens; ellers hver ny versjon som er utgitt teller som en egen publikasjon.
Kontakt oss for pris på lisens til ePub.

 

Server-lisens

Det kreves en serverlisens for nettsteder, webapper eller tjenester som tillater en ikke-lisensiert bruker å bruke skrift til å lage et produkt (for eksempel personlige t-skjorter, PDF kvitteringer, visittkort og bilder med bildetekster, o.l.).

Serverlisens navnet kan være litt forvirrende. Serverfonter kan installeres på en server og brukes av eksterne brukere eller automatiserte prosesser for å lage elementer. Disse lisensene er ganske vanlige for e-handels nettsteder som gjør at kundene kan samhandle med skrifttypen via bedriftens nettside grensesnitt, tilpasse et trykt, fysisk produkt, som de vil kjøpe/motta.

Denne lisensen er gyldig i ett år.
Prisen er basert på antall servere som fonten er installert på. En skrifttype lastet ned med denne lisensen kan ikke brukes i SaaS, der tjenesten er produktet i stedet for at elementet som er opprettet.

(Dette skal ikke forveksles med flerbruker-lisense, desktop. Desktoplisenser er basert på antall brukere av skriftene; med andre ord, antall datamaskiner hvor fonten skal installeres.)

 

OEM-lisens

Gjelder for fonter som brukes i displayer på utsyr og stasjonære enheter som feks:

 • Hvitevare( vaskemaskin, microbølgeovener o.l)
 • Smart watches
 • Medissinsk utsty( CT og MR utstyr o.l)
 • TV og kanalbokser
 • Industrielle anleggsdisplayer
 • Terminaler(minibaker, betalingsterminaler, flyplass informasjonstavler)
 • Mobile enheter(Nettbrett, smarttelefonter)
 • Skrivere/printere
 • Spillautomater
 • Kamera og GPS utstyr

 

Kontakt oss så gir vi deg råd og pris på riktig type fontlisens!

Om fontbruk

Når du “kjøper” en font eier du den ikke, du får bare en lisens som gir deg lov til å bruke den – akkurat som software! Ved ethvert fontkjøp må du akseptere lisensbetingelsene, og disse varierer fra produsent til produsent – men et par ting er felles:

Lisensen er alltid for et begrenset antall brukere.
Som regel inkluderer fontlisenser inntil 5 brukere – men noen gir i utgangspunktet bare lisens til én, mens andre gir inntil 10. Antallet brukere kan utvides, og dette er ikke kostbart!

Lisensen gjelder kun én bedrift!
Hvis fonten skal brukes aktivt i flere bedrifter må hver bedrift ha sin egen lisens – uten unntak!

Kort om fontlisenser
Enkelt sagt så må du følge den lisensavtalen du sa deg enig i da du bestilte og tok i bruk fonten. Alle fonter leveres med en egen lisensavtale, og vanligvis gjelder følgende:

Dette HAR du lov til:

Du kan installere fonten på et begrenset antall arbeidsstasjoner innen samme bedrift – vanligvis 5. Du kan selvfølgelig ta en backup av fontfilene.kan leses og skrives ut med riktig font - forutsatt at dette dokumentet ikke kan redigeres!

Dette har du IKKE  lov til:

Du kan ikke installere fontene på flere arbeidsstasjoner enn det antallet du har lisens for. Du kan ikke gi fontfilene videre til noen utenfor din egen bedrift – f.eks. trykkeri (de fleste fontprodusenter – gir imidlertid tillatelse til å sende med fonter for å få kjørt ut en jobb, forutsatt at utkjøringsstedet ikke gjør endringer i dokumentet = aktiv bruk av fontene).

Du kan ikke bruke ”vanlige” fonter på websider - selv om de er konvertert til webfont-formater. Slik bruk krever egen lisens. Dette KAN du få lov til: Oftest kan du redigere, konvertere og modifisere fonten for internt bruk, men denne modifiserte versjonen er underlagt samme lisens som originalfonten – og som oftest ønsker originalens eier å bli forespurt på forhånd. Tilleggslisenser for å få lov til å innstallere og bruke fonten på flere arbeidsstasjoner innen bedriften kan enkelt anskaffes – og det er IKKE kostbart! Hver eneste dag bryter mennesker loven ved bruk av piratkopierte fonter. Noen overser åndsverkloven bevisst, andre gjør det ved ikke å kunne betingelsene for hvordan deres fonter kan brukes og av hvem.

 

 

Uvitenhet frikjenner imidlertid ingen...

Ring oss gjerne hvis du har spørsmål om fonter!

Tel: 23 28 76 30

fonter@luth.no

 

 

fontblogg.no

 

 

Enkel installasjon av fonter på Mac:
Mac fonter er binhexet (.hcx) for å overleve turen gjennom PC-servere og internett. Du kan pakke ut filen med f.eks. gratisprogrammet Stuffit Expander. Deretter putter du mappen med fontfilene inn i mappen "fonts" som ligger i "Bibliotek"-mappen i din brukermappe/hjem. Du kan også dobbeltklikke på fontfilen og velge installer. Klar til bruk!

Installere fonter i Windows:

 

Windows 10

 1. Åpne Skrifter ved å klikke Start-knappen, Kontrollpanel, Utseende og personalisering og deretter Skrifter.

 2. Klikk Fil, og klikk deretter Installer ny skrift.

  Hvis du ikke ser Fil-menyen, trykker du på ALT.

 3. I dialogboksen Legg til skrifter under Stasjoner klikker du stasjonen der skriften du vil installere, er plassert.

 4. Under Mapper, dobbeltklikker du mappen som inneholder skriftene du vil legge til.

 5. Under Liste over skrifter klikker du den skriften du vil legge til, og klikker deretter Installer.

 6. Du kan også høyreklikke på fontfilen og velg installer. Husk at filen ikke kan være *.zip

Windows 7 og Windows 8

Det er flere måter å installere fonter i Windows 7 og Windows 8. Her er "step-by-step" instruksjoner. Du må være administrator for å installere fonter.

Den letteste måten å installere fonter på er å dobbeltklikke på fontfilen for å åpne fonten og klikke "installer".

Du kan også høyreklikke på fonten og velge 'Installer'.

En annen måte er å velge  Fonts Control Panel. Følg instruksjonene for å åpne Fonts Control Panel.

1. På Windows 7, Velg 'Control Panel' fra 'Start' meny, velg 'Appearance og Personalization' og velg deretter 'Fonts'. På Windows 8, kan du komme til Font Control Panel velg ganske enkelt å søke etter 'Fonts'.

2. Dra fontfilen og slipp den deretter inn i Fonts Control Panel.

NB: Hvis du får en feilmelding, pass på at fontfilen ikke er Zippet . Vær også sikker på at du har Administrator-privilegier (Control Panel/User Accounts).

Windows Vista

For å installere en TrueType eller OpenType font på Windows Vista, høyreklikk på fontfilen og velg 'Install'. Du kan også dra eller lime fonten inn i Fonts Control Panel.

NB: I Windows Vista: Du kan ikke dobbeltklikke på 'Install' knappen. Ikke tilgjengelig i Vista. Det er en ny funksjon i Windows 7.

 

Om FontFredag/FontBlogg
Hver fredag blir nyhetsbrevet FontFredag sendt til våre fontinteresserte kunder. Det tar for seg en ny font og omtaler historien bak denne, samt dens egenart og bruksområder. Tidligere FontFredag-meldinger blir lagt ut på FontBlogg.

Vi har et ønske om å komme i litt nærmere kontakt med typografi-interesserte mennesker her i landet, og vil i denne bloggen gjerne motta tilbakemeldinger og kommentarer rundt fontnyheter og tanker vi presenterer. Typografi og fonter er et spennende tema, og vi ønsker et aktivt norsk miljø rundt dette.