PANTONE Color of The Year 2021

PANTONE Color of the Year 2021 er PANTONE 17-5104 Ultimate Gray og PANTONE 13-0647 Illuminating . PANTONE 13-0647 Illuminating er en lys og munter gul som glitrer med livlighet, en varmgul nyanse gjennomsyret av solenergi. I disse tider ser folk etter måter å styrke seg med energi, klarhet og håp om å overvinne den fortsatte usikkerheten, og da tilfredsstiller livlige og oppmuntrende nyanser vår søken etter vitalitet. PANTONE 17-5104 Ultimate Grey er symbolsk for solide og pålitelige elementer som er evigvarende og gir et solid fundament. Rolige Ultimate Gray forsikrer og oppmuntrer til følelser av ro, stabilitet og motstandskraft. Slik som fargene på småstein på stranden og naturlige elementer hvis forvitrede utseende fremhever en evne til å tåle tidens tann.

PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating, to uavhengige farger som fremhever hvordan forskjellige elementer kommer sammen for å støtte hverandre. Dette uttrykker best stemningen for årets Pantone Color of the year 2021. Praktisk og bunnsolid, men samtidig varmende og optimistisk, er PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating fargene en forening av styrke og positivitet. Det er en fargehistorie som formidler et budskap om styrke og håp som er både varig og oppløftende. Det er to uavhengige farger som samles for å skape en ambisiøs fargekobling, sammen med dypere følelser av omtanke med det optimistiske løfte om en solfylt dag.

Kombineringen av PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating fremhever ånden og fremhever vårt medfødte behov for å bli sett, å være synlig, å bli gjenkjent, å få våre stemmer hørt. En kombinasjon av farger som har bånd til innsikt, innovasjon og intuisjon, og respekt for visdom, erfaring og intelligens, inspirerer til fornyelse, og presser oss fremover mot nye måter å tenke begreper på.

Nedlasting av PANTONE-farger. Ved kjøp av nye Pantonevifter, registrer produktet på "myPantone" for å laste ned programvaren. Color Manager vil da oppdatere alle de nyeste fargene til din kreative programmvare.
Registrer deg HER og last ned programvaren.

PANTONE Color Manager

Har du en gammel vifte? Etter en stund så blir fargeviftene slitte etter bruk. Ved mye bruk blir også fargen falmet av sollys. Har det gått noen år siden du investerte i nye pantonevifter? Eller trenger du de nyeste fargene som har kommet på markedet. Ta gjerne kontakt med oss om hvilke vifter som passer for deg.

Kryssreferanse Tenger du fra tid til annen å refferere til andre pantonesystemer. Følg denne linken så kan du enkelt konvertere den ene pantone fargen til en annen pantone farge. 

PANTONE Connect - Nyhet!

En designerplattform med Pantone farge-biblioteker, fargeverdier og et kraftig navigasjonsfunksjonssett, tilgjengelig i Adobe programmer.

Nøkkel egenskaper:

  • Tilgang til alle pantone farger og biblioteker
  • Enkel konvertering til nærmeste pantonefarge fra HEX, CMYK, sRGB + L*a*b*
  • Lag og del universelle fargepaletter
  • Referer enkelt til dine nyeste Pantone guides
  • Søk og filtrer raskt gjennom farger
  • Få de fargene som gir de nærmeste pantonefargene
  • Krysshenvisning på fargetreff på tvers av pantone-biblioteker

Bestill/last ned. Info HER.

Informasjon fra Pantonespesialist om Adobe, Pantonefarger og Pantone Connect.

"Adobe oppdaterer ikke programmene sine til Pantone-fargebiblioteker. Bibliotekene som er inkludert i Adobe er Pantone-bibliotekene fra 2010. Ettersom vi legger til farger og nylig har oppdatert CMYK-verdier vi publiserer for å gjenspeile G7-kalibreringsmetoden, er bibliotekene i Adobe utdaterte. Vi fortsetter å jobbe med Adobe på dette, men for øyeblikket oppdaterer de ikke disse, og fra det jeg vet har de ikke noen intensjoner om å gjøre det i nær fremtid.

Dette er grunnen til at vi har opprettet Pantone Connect, da det er en digital plattform for tilgang til alle Pantone-farger over hele linjen, som i mobilappen, Adobe CC-utvidelsen og web-appen på pantone.com. Når du bruker Pantone Connect Extension i Adobe CC, legger dette fargene til fargeprøveverktøyet i L * a * b * -fargerom som en spotfarge. Dette anbefales, da dette gjør det mulig for enhver konvertering til CMYK å være basert på fargeinnstillingene i Adobe-programmer, som skal være konfigurert slik at de gjelder for utskrift.

Som vi vet, er CMYK-verdier ikke definitive verdier for en farge. Disse verdiene er avhengig av utdata-enheten (skriver / trykk) og forholdene til enheten (blekk, underlag, prosess som brukes osv.). Verdiene gitt i denne guiden, på vår nettside eller programvare, er ikke absolutte, men heller et utgangspunkt. Brukeren ønsker at fargeinnstillingene i Adobe-oppsettet skal være basert på skriverens utgang (ICC-profil), slik at konverteringen til CMYK gjelder for hvordan fargen skal skrives ut."

 

 

Hva er PMS, CMYK, RGB og LAB fargekoder?

En farge-gamut er et visst utvalg av farger som kan gjengis ved hjelp av ulike verktøy som for eksempel en tv- eller dataskjerm. Man bruker også begrepet i forbindelse med trykking og utskrift av bilder og lignende.

Noen vanlige farge-gamuter er: PMS,  CMYK, RGB, LAB.

Pantone (Pantone matching system – PMS)

Pantone Inc. står bak et fargesystem som brukes i trykkerier og av designere. Systemet ble lansert på 60-tallet, og gir et fullstendig system for å angi farger enda mer presist enn det CMYK klarer å gjøre. Pantone inneholder presise koder og fargekart som angir fargene. Hver farge er konsis og kan finnes i en oversikt (fargekart) uavhengig av utstyr og så videre. Disse fargene er nøyaktig like uansett, mens en farge angitt som CMYK kan variere noe.

Pantone egner seg godt til trykking av solide farger som man finner i logoer og lignende. Da kan man være sikker på at nyansene er like uansett utstyr. Det er bare å angi korrekt PMS-verdi. I bilder med flere farger, for eksempel fotografier, så kan CMYK være et bedre alternativ. CMYK-farger er gjerne billigere enn Pantone-farger, så økonomi er også en faktor man må ta høyde for.

CMYK (cyan, magenta, yellow, black)
Dette fargesystemet brukes mye i forbindelse med trykk og reproduksjon. Det er vanlig å jobbe med foto på datamaskinen ved hjelp av RGB-gamuten. Dermed må man på et eller annet tidspunkt konvertere filen til et CMYK-format. Da blir det viktig å forstå hvordan de ulike gamutene ser ut, og at fargene på utskriften kan se annerledes ut enn på skjermen. I tillegg produseres en CMYK-farge ved hjelp av ulikt utstyr som blander ulike farger, for å oppnå det endelige resultatet. Dette kan føre til litt ulike nyanser avhengig av hvor utskriften/trykket gjøres.

RGB (red, green, blue)
RGB er en additiv fargemodell. Den egner seg godt når man jobber med foto, selv om man gjerne forholder seg til CMYK når selve utskriften skal foregå. Det er en diskusjon omkring hvilke farge-gamut man skal bruke når man jobber med bilder som skal skrives ut. Siden skrivere i utgangspunktet forholder seg til CMYK, er det enkelte som mener man bør jobbe med denne farge-gamuten i hele prosessen. De aller fleste kilder mener likevel at det beste er å jobbe med RGB (eller varianter av denne) underveis, fordi den gir enda mer kontroll over fargene enn CMYK og fordi RGB er enklere å konvertere til CMYK. 

De fleste skjermer (datamaskin, mobil, tv osv.) man ser på bruker RGB.

LAB (CIELAB)
Dette er en fargemodell vedtatt av CIE. Modellen beskriver farger ved hjelp av tre sett verdier:

  1. Luminance (graden av lyshet)
  2. A – fargen på en skala som ligger mellom rødt og grønt
  3. B – fargen på en skala som ligger mellom gult og blått